4 frågor till Styrelselistans partner Greencarrier

Nu är projektet Styrelselistan inne på sitt andra år, och över 120 kvalificerade kvinnor återfinns på listan. Vi ringde upp Josefine Widegren på Greencarrier för att prata om jämställdhet, och varför de är partners i projektet.

Koncernen Greencarrier, som främst arbetar inom logistik, blev partner till Styrelselistan under 2022 och är en del av projektets referensgrupp. Josefine Widegren, Head of People and Culture, har länge varit engagerad i jämställdhetsfrågan och efter över tio år i branschen menar hon att utvecklingen som visserligen går framåt också måste gå snabbare.

Josefine Widegren, Head of People and Culture på Greencarrier.

Varför är Greencarrier partner till Styrelselistan?

– Vi är övertygade om att jämställdhet bidrar till både hållbarhet och framgång, och genom att vara partner till Styrelselistan får vi vara med och påverka i denna viktiga fråga. Det är lätt att tro att alla är med på jämställdhetståget, men så är det inte. Därför måste vi fortsätta synliggöra de goda effekter jämställdhet medför. Ett sätt att göra det är genom de studier som Styrelselistan står bakom och som lyfter frågan på ett konkret och faktabaserat vis, vilket skapar tydliga incitament för näringslivet att arbeta med området.

Hur ser du på jämställdheten i er bransch?

– Det är en ganska mansdominerad bransch, i alla fall när det kommer till chefspositioner, och även om det går framåt så går det långsamt. Många är fast i gamla vanor, och det tar ganska lång tid att förändra tankesätt. Därför är det viktigt att fortsätta sprida medvetenhet, vilket initiativ som Styrelselistan gör.

Läs mer: Hitta din nästa styrelseledamot via Styrelselistan

Berätta om hur ni arbetar med jämställdhet internt?

– Vi arbetar aktivt med jämställdhet på flera plan, men vill bli ännu bättre i framtiden. Under åren har vi satt upp flera mål kopplat till frågan, varav ett är att ha en jämnare könsfördelning på chefspositioner. Just rekryteringen är en viktig del i arbetet och vi är måna om hur vi utformar annonser. Men vi ser också att vi kan göra mer, som att till exempel lyfta våra kvinnliga kollegor, vilket känns viktigt i en så pass mansdominerad bransch.

Vad uppskattar du mest i samarbetet med Styrelselistan?

– Att det är ett engagerande projekt som många starka aktörer står bakom, villiga att tillsammans göra skillnad. Höstens seminarier och nätverksträffar har varit jättebra, och det finns en stor vilja och potential att växla upp arbetet än mer. Jag ser fram emot vad framtiden ger!

VILL DU VARA MED OCH GÖRA SKILLNAD?

Med Styrelselistan arbetar vi aktivt för att främja innovation och lönsamhet i företagen genom mer jämställda styrelser. Söker du en ny styrelseledamot eller är du vår nästa kandidat på listan?

TILL STYRELSELISTAN