Transtema stärker sin styrelse via Styrelselistan

De behövde fler kvinnor i styrelsen, men konstaterade att de själva ”bara kände gubbar”. Transtema löste dilemmat genom att ta hjälp av Styrelselistan.

– Det var helt fantastiskt! Här fanns sida upp och sida ner med erfarna, kompetenta kvinnor som ville sitta i styrelser, det var en otrolig hjälp för oss, säger Magnus Johansson.

I 25 år var han vd för Transtema, ett företag som bygger, underhåller och sköter driften av kommunikationsnät. Inför bolagsstämman 2022 hade både han och avgående styrelseordförande Göran Nordlund ett starkt önskemål: de ville vässa styrelsen, och gärna ha in fler kvinnor.

Anna Honnér går in som nya ledamot i Transtemas styrelse där forna vd:n Magnus Johansson nu är styrelseordförande.

– Vårt övergripande mål är att styrelsen ska utveckla Transtema. Självklart är rätt kompetens grunden för det, men utöver det måste vi få in fler perspektiv på olika frågor. Om vi inte vågar tänka nytt och annorlunda är vi snart akterseglade, därför behövde vi bredda rekryteringen.

Kompetenta kandidater

Sagt och gjort, Magnus och Göran började gå igenom sina nätverk och insåg att de ”bara kände gubbar”. Men de gav sig inte, och via en googling hittade de Styrelselistan, ett initiativ från Västsvenska Handelskammaren för att öka andelen kvinnor i de västsvenska företagens styrelser.

Framgång byggs på det faktum att olikheter berikar

– För oss var det rena halleljua-stämningen att hitta det här, med så många kompetenta kandidater på ett och samma ställe.

Efter att ha sållat i listan valde Magnus och Göran ut fem personer de gick vidare med. En av dem var Anna Honnér, idag på en chefsbefattning på HiQ och med ledarerfarenhet från flera tunga tekniksektorer.

– Jag kom i kontakt med Styrelselistan via en kollega och tänkte genast att det var ett väldigt bra initiativ, säger Anna Honnér.

– Och när jag sen såg vilka som var med på listan kände jag bara att här vill jag också vara med och bidra.

Läs guiden: Framtidssäkra ditt företag med rätt styrelse 

Breddar perspektiven

Efter en första kontakt med Transtema och efter flera samtal valdes Anna den 5 maj in som ledamot i styresen.

– Dels är det ett spännande bolag i sig, men jag är också glad över att jag ska få verka i ett företag som aktivt har försökt att bredda perspektiven, eftersom framgång byggs på det faktum att olikheter berikar, säger Anna Honnér.

Magnus Johansson har numera avgått som VD för att idag istället ha rollen som styrelseordförande, och numera har styrelsen en könsfördelning på två män och tre kvinnor.

– Det viktiga är inte exakt hur många procent det är eller om det är flest män eller kvinnor. Det viktiga är att vi får en bra sammansättning där vi får med så många olika infallsvinklar som möjligt, och för att nå dit var Styrelselistan ett mycket användbart verktyg, konstaterar Magnus Johansson.

Text: Karin Aase

HITTA DIN NÄSTA STYRELSEKANDIDAT

Vi arbetar för ett Västsverige i världsklass, där kompetenta styrelseledamöter stärker regionens näringsliv och framtid. Med Styrelselistan arbetar vi aktivt för att främja innovation och lönsamhet genom mer fler jämställda styrelser. Nu finner du över 150 styrelsekandidater Styrelselistan. Hitta din nästa kandidat hos oss.

Till Styrelselistan