Utöka din exportaffär med guidning ut på den internationella marknaden

Vill du göra affärer med andra länder, men har svårt att hitta rätt stöd? Det finns en mängd bidrag att söka. Men det finns också experthjälp för dig som känner dig osäker på hur du ska närma dig den internationella marknaden. Hans Gustafson är försäljningschef på Bendiro i Falkenberg. Med hjälp av Exportcenter Väst blev han guidad ut på den internationella marknaden.

En typisk underleverantör som vill exportera mera

Hans Gustafson är försäljningschef på Bendiro i Falkenberg. Anläggningen beskriver han som en av Europas modernaste rullformningsanläggningar.

– Vi är en typisk underleverantör. Produkterna säljer vi bland annat till möbelindustrin och fordonsindustrin, berättar Hans Gustafson, och lägger till att det just nu är olika typer av förnybar energi som är den snabbast växande sektorn.

Kunskap, expertis och globalt nätverk för exportörer

Att förverkliga drömmarna om utlandet kan vara utmanande för små och medelstora företag. Sedan ett antal år tillbaka finns därför Exportcenter Väst, som är en del av Sveriges exportstrategi och en samverkan mellan flera exportfrämjande aktörer. Exportcenter Väst stöttar västsvenska företags introduktion på nya internationella marknader genom att bistå med kunskap, expertis och nätverk från den globala marknaden. 

– Vi hjälper dig att hitta det du behöver och ser till att finnas där längs hela resan. Annars finns en risk att företagare går miste om det väldigt omfattande stöd som faktiskt finns att tillgå. Det är ett smörgåsbord av möjligheter, säger Jesper Öhrn, chef för internationell affärsutveckling på Västsvenska handelskammaren som koordinerar Exportcenter Väst.

Utökad exportaffär med nysatsning i Polen

Falkenbergsföretaget Bendiro har sedan många år exporterat sina produkter till ett stort antal länder över hela världen. Exportverksamheten går att sköta från hemmakontoret i Falkenberg, men nu har man tagit hjälp av Exportprogrammet för att kraftigt utöka exportaffären, med en nysatsning i Polen som ett första steg.

“Det är suveränt att kunna träffa andra företagare och utbyta erfarenheter. Vi har rullande exportaffärer till Polen redan idag.”

– Det är suveränt att kunna träffa andra företagare och utbyta erfarenheter med både företag som liknar vårt och med helt andra branscher. Vi har rullande exportaffärer till Polen redan idag. Närvaro där öppnar många möjligheter till andra närliggande länder. Det är ett spännande land med en stor marknad, säger Hans.

Allt inom export – från finansiering till utveckling

Jesper Öhrn understryker vikten av att samordna olika aktörer som man gör inom Exportcenter Väst, där företagarna erbjuds hjälp med finansiering, internationell marknadssupport och produkt- och tjänsteutveckling hos ett stort antal olika aktörer.

“Som företagare ska du inte behöva leta efter rätt hjälp, här finns allting samlat så att bolagen ska få ägna sig åt sitt.”

– Som företagare ska du inte behöva leta efter rätt hjälp, här finns allting samlat så att bolagen ska få ägna sig åt sitt. Vi har ett oerhört stort nätverk, både internationellt och nationellt. Du kanske inte ens vet vilket stöd du behöver. Inte minst i dessa dagar med oroligheter i vår direkta omvärld. Men vi hjälper dig att komma rätt, säger han.

Behöver du också guidning ut på den internationella marknaden? Kontakta Exportcenter Väst i dag.