Kronan, priserna och geopolitiken

Hur påverkar den svaga kronan och ökade geopolitiska spänningar svensk export? Business Sweden presenterar en ny undersökning som djupdyker i tre brinnande frågor där ledande företrädare för svenska industriföretag delar sina perspektiv.

En svag krona ger över hälften av svenska industriföretag bättre möjligheter på exportmarknaden. Detta framgår av en ny undersökning från Business Sweden och Origo Group, där ledande företrädare för 300 svenska industriföretag har deltagit.

Främst är det basindustrin - trä och papper, stål och metall samt kemi och läkemedel - som drar nytta av en svag krona. För branscher som fordon och elektronik, med hög andel importerade insatsvaror, är fördelarna mindre på grund av högre importkostnader.

Tre fjärdedelar av företagen kan kompensera ökade kostnader genom prishöjningar för utlandskunder. Undersökningen lyfter även att geopolitiska spänningar, som Rysslands invasion av Ukraina, krisen i Mellanöstern och maktkampen mellan USA och Kina har en direkt påverkan på deras verksamhet på utlandsmarknaden.

Till rapporten