"VR-tekniken är här för att stanna"

Virtual Reality-glasögonen utnämndes till att bli Årets julklapp 2016. Ett glädjande men inte överraskande val, menar Andreas Eliasson, vd på Engströms i Kungsbacka, som nu säljer en ökande mängd VR360-kameror för reklam-, industri- och långfilmsproduktion.

Vad är det nya med VR-tekniken?

- Förr berättade man alltid en historia framifrån och producenten visste i vilken riktning den berättades i. När det gäller 360 så berättas historien runt om och tittaren bestämmer själv vilken riktning den vill titta i. Det blir väldigt annorlunda i inspelningsögonblicket, hur handlingen presenteras.

- Detta blir ett komplement till vanlig filmteknik, tror vi. Under Melodifestivalen kan till exempel en 360-kamera finnas i green room under röstningen där idolerna sitter. Här pratar man om att ta tittaren till en plats de normalt inte har access till. För bara ett par veckor sedan kom också möjligheten att livestreama i VR360. Nu kan man alltså sända konserter eller hockeymatcher live, vilket sannolikt blir en stor grej för sport- och musikvärlden.

Har det producerats några filmer eller tv-program med VR-teknik ännu?

- SVT sänder just nu Musikhjälpen med VR360-teknik som vi levererat, detta görs live och pågår i totalt 144 timmar. Disney har gjort några produktioner, men mycket produceras just nu. Kameran lanserades i Europa i juni, sedan tar det alltid ett tag innan man kan planera in den i produktionen. Men det har även gjorts en del reklam- och industrifilm.

Under förstudien till linbanan i Göteborg gjordes Sveriges första VR360-inspelning. Genom att titta på klippet kan man få en känsla av hur det kommer att kännas att åka i den. Klicka på pilarna i översta vänstra hörnet för att flytta bilden.
Källa: Trafikkontoret Göteborg.

Ni verkar i en snabbföränderlig bransch där ny teknik kommer fort. Hur vet ni när ni ska ta in något nytt och släppa något gammalt?

- Det är svårt. Det gäller att leva väldigt nära både leverantör och kund. Ofta vill leverantören sälja en teknik som är på gång, men där får vi även lyssna på kundsidan, vad de tror om vilken teknik som gäller framöver. Det som gör VR-tekniken intressant är att du kan använda din vanliga telefon, ipad eller annat för att titta på VR360. När 3d-tekniken kom var man ju tvungen att köpa ny tv, glasögon och allting för att kunna använda det, vilket hämmade utvecklingen.

VR-glasögonen blev årets julklapp. Vilken teknikpryl vill du själv ha i julklapp?

- Ett par Playstationglasögon. Man har verktyg i händerna så att man kan utföra uppdrag i en virtuell värld, man sitter inte bara still och tittar. Detta använder till exempel ABB, som är en kund till oss. De har en virtuell användarmanual där man kan öppna luckor, se olika komponenter i maskiner virtuellt och lära sig hur de är ihopsatta. Så tekniken kan ingå i både entertainment och utbildning, det finns möjligheter i flera segment. Det är det som gör att det är här för att stanna, säger Andreas Eliasson.

2 800 medlemsföretag tycker det är viktigt att näringslivet är med och påverkar politiska beslut så att du som företagare kan göra fler och bättre affärer.

Bli medlem