Johan Trouvé: Västsverige går starkt framåt

Sommaren är i antågande och på Västsvenska Handelskammaren laddar vi för en intensiv vecka i Almedalen. Johan Trouvé, handelskammarens vd, berättar om vår Gotlandssatsning och delar tankar om vår region och samtid.

Idag gläds jag åt hur fantastiskt bra det går för vår region. Våra företag frodas och vi ser tillväxt inom de flesta branscher. Och faktum är att vi har många av dem. Västsverige som ofta förknippas med fordonsindustrin är även ledande inom exempelvis life science, rymd och flyg, och textil/design/mode.

Våra företag frodas och vi ser tillväxt inom de flesta branscher

Vi ser också nya spännande kluster växa fram, vilket är en styrka att profilera oss med både nationellt och internationellt framöver. I Lundby satsar Volvokoncernen på ett utvecklingscentrum för framtidens transportlösningar och vid Astra Zenecas anläggning i Mölndal läggs snart grunden för GoCo Health Innovation City.

Läs mer: Nytt innovationskluster ska stärka Sveriges Life science-industri

Att samla kompetens på ett och samma ställe är smart. Det attraherar både företag och människor, samtidigt som det skapar synergier där man kan byta kunskap och erfarenheter med andra inom liknande områden.

Att arbeta tillsammans var också något som vår stadsminister Stefan Löfven betonade under sitt besök på Västsvenska Handelskammarens årsmöte i maj. Då tog han också upp stambanorna och lät oss förstå att det är viktigt att de kommer till stånd och byggs så snabbt som möjligt. Vi är bland de första att stå i hurrarkören när det beslutet fattas.

Läs mer: Stefan Löfven talade om vikten att göra saker tillsammans

Men för att nya stambanor snabbt ska kunna bli verklighet krävs en alternativ finansiering, vilket är en av frågorna som kommer att diskuteras under våra seminarier i Almedalen. Då tillsammans med vår infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Almedalen är och fortsätter vara ett viktigt forum för Västsverige. 85 procent av Sveriges makthavare befinner sig i Visby under veckan och det är en möjlighet för oss som lobbyister att diskutera medlemmarnas frågor med dem och ta vår politiska agenda framåt. I år genomför vi 18 seminarier under Almedalsveckan, varav några arrangeras tillsammans med övriga parter i Västsvenska Arenan. Vi är extra glada att ha flera medlemsföretag med egna seminarier på plats.

Läs mer: Vi tar Västsverige till Almedalen

Enligt vår undersökning Ledarkollen uppger närmare hälften av de västsvenska cheferna och ledarna att omvärldsbevakning är bland deras största utmaningar. Därför kommer vi att fortsätta att vara behjälpliga inom det området båda via våra seminarier och månadsvis omvärldsanalyser. Under Almedalsveckan kan du följa samtliga seminarier live via Västsvenska Arenans Facebooksida. I höst lanserar vi en helt ny produkt med fokus på omvärldsbevakning.

För mer information: Next Insight – ditt forum för trendspaning

Avslutningsvis så gläds jag åt att beskedet att Dagens Nyheter får en redaktion i Göteborg. Det ökar möjligheten att Västsveriges nyheter också blir av nationellt intresse.

Trevlig sommar!

Soliga hälsningar,

johan signatur.jpg

Johan Trouvé

STÄRK ER KONKURRENSKRAFT, BLI MEDLEM IDAG

Västsvenska Handelskammaren erbjuder tjänster för att företag ska utvecklas och växa, men är också näringslivets röst i politiken. Vi företräder närmare 3 000 medlemsföretag genom att påverka politiska beslut inom fem områden som de upplever är viktigast för ett företags framgång. Dessa är industripolitik, infrastruktur, kompetensförsörjning, lokalt företagsklimat och stadsutveckling.

Bli medlem