TEDxGöteborg – berättelser från Göteborg till resten av världen

Under Västsvenska Handelskammarens invigningsvecka håller TEDxGöteborg ett TEDx-event med inriktning Tech. För de som inte lyckats knipa platserna till det sedan en tid slutsålda eventet så kommer de inspelade talen att finnas som TEDx Talks, fritt att titta och lyssna på var man än befinner sig.

Talar under eventet gör Martin Willers, VD på design- och innovationsbyrån People People som arbetar med designdriven affärsutveckling, Sofia Svantesson, chef och grundare för Ocean Observations som gör interaktiv design och Mathias Myrén, VD på IUS Innovation som arbetar med spel- och webbutveckling.

Temat för eventet är Tech, och talarna kommer att beröra ämnet ur olika synvinklar grundat i egna erfarenheter. Mathias Myrén pratar gamification, Sofia Svantesson om digitaliseringens processer runt om i världen och Martin Willers ifrågasätter den bild av tech som närt en ”go big or go home”- mentalitet.
 - Våra ledord är changemakers, unexpected, openness och curiosity. Ett TEDx-event är mer än en föreläsning, det är en upplevelse. Vi är jätteglada över att få ha vårt event i de här fina nya lokalerna. Västsvenska handelskammaren är en bra plattform som knyter samman många aktörer, säger Åsa Sandberg, Managing Director på TEDxGöteborg.

TEDxGöteborg är en ideell förening som anordnar 4-5 events per år där man sammanför akademin, näringslivet och studenter. Detta görs i samma anda som TED (står får Technology, Entertainment, Design) som är en tvärvetenskaplig konferens där man bjuder in talare med kunskap i ett specifikt ämne. Talen filmas och läggs upp på tedxgoteborg.com.
 - Vi är en passionsdriven organisation och våra 30 teammedlemmar arbetar ideellt för den goda saken - att lyfta idéer och berättelser som aldrig annars hade kommit upp till ytan. Vi har ofta talare som aldrig tidigare stått på en scen. Precis som TED har vi en blandning mellan väldigt erfarna talare och de som är helt okända.

Fyra miljoner visningar på youtube

TEDxGöteborgs mest visade tal är grundaren och ordföranden av Svenska Minnesförbundet Idriz Zogaj som 2012 talade under rubriken How to become a memory master. Klippet har nu passerat fyra miljoner visningar på Youtube.
 - Så många visningar är helt fantastiskt! Det här är en av anledningarna till att vi gör det här, att sätta Göteborg på kartan och tillgängliggöra lokala idéer för världen. Vi har inte alltid bara lokala talanger men vi vill samla så många som möjligt för att visa upp staden och regionen, näringslivet och akademin här. Det är det som är så häftigt när man tittar på statistiken – människor sitter runt hela jordklotet och tittar på våra klipp. Det är därför vi fortsätter.

Tech-eventet är sedan en tid slutsåld, men för de som är nyfikna på ett TEDxGöteborg-event finns en ny chans i höst. Den 14 november anordnar TEDxGöteborg nämligen sitt stora årliga event, med 15-20 talare. Plats och tema för kvällen är ännu ej fastställt.
 - Förra året hade vi temat What if, med 650 gäster. Vi hoppas på ett lika stort event även i år, säger Åsa Sandberg.