Onlinekursen stärkte deras internationella affärer

Genom ökad kunskap om betalnings-, leverans- och försäkringsvillkor sparar LK Pex idag både tid och pengar. Det säger Gigi Klint, som gått Handelskammarens onlinekurs i ämnet.

LK Pex är en av sex affärsenheter i LK-gruppen som grundandes redan 1910. Företaget levererar rör till värme-, ventilations- och sanitetsindustrin i Europa, USA, Asien och Mellanöstern.

Gigi Klint arbetar med kundsupport på LK Pex. I sitt dagliga arbete jobbar hon bland annat med kundfrågor, order, leveransbevakning, fakturering, tullhantering, kreditlimiter och reklamationer.

– Jag kan varmt rekommendera Handelskammarens onlinekurs. Peter Hellman är en mycket kunnig föreläsare som förklarar BLF på ett tydligt och lättförståeligt sätt, säger Gigi Klint från LK Plex.

Att arbeta med internationella affärer har sina utmaningar.

– Det kan vara krångligt att administrera en global frakt. En amerikansk kund kan be oss att fylla upp resterande plats i en container, som ska gå från oss till dem, med gods från en av deras leverantörer i Polen. Det gäller då att få både korrekt gods och dokumentation till oss från den andra leverantören, dessutom i rätt tid, säger hon.

Ser över kundavtal

Gigi Klint gick Handelskammarens utbildning i betalnings-, leverans- och försäkringsvillkor tillsammans med  LK Pex säljchef, och ytterligare en annan kollega.

Fel val av villkor kan leda till stora oväntade extrakostnader

– Jag kände att vi på marknadsavdelningen behövde förstärka vår förståelse för hur betalnings-, leverans- och försäkringsvillkor hänger ihop och påverkar varandra vid export, samt hur viktigt det är att ha kunskap om detta redan vid avtalsskrivning med kunden. Fel val av villkor kan leda till stora oväntade extrakostnader, säger Gigi Klint.

LK Pex ser nu över sina befintliga kundavtal. Det dagliga jobbet har underlättats då de har ansökt och beviljats tillståndstyp TVFPU. Det innebär en besparing i tid och pengar för företaget då de inte behöver åka till närmaste handelskammare i annan stad för att få dokument stämplade.

Stor valfrihet online

Gigi Klint och hennes kollegor valde att gå kusen på distans via Handelskammarens nya online plattform.

– Under de 14 dagar som distanskursen var öppen online kunde jag själv välja den tid, plats och takt som passade mig bäst att studera. Det var även en stor fördel att kunna pausa och gå tillbaka och repetera de delar just jag hade behov av utan att påverka någon annan, avslutar Gigi.

Vill du också lära dig mer om betalnings-, leverans-, och försäkringsvillkor? Hos oss har du möjlighet att läsa kursen på plats i Göteborg, eller online. För dig som arbetar med export och import erbjuder vi också en rad andra kurser. 

Se kursutbud och aktuella datum