Nya samarbeten ger fler jobb till Skövde

Aptic i Skövde tog nyligen hem en storaffär då de utvecklat en plattform för det nya Cdon-bolaget Qliros betallösningar. Det innebär att Aptic nu både ökar i omsättning och nyanställer. "Det är glädjande att en av nordisk e-handels största aktörer ser styrkan och flexibiliteten i vår produkt," säger Aptics vd Susanne Bruce.

Kontakta mig vid frågor

Vad har hänt?

 – När Qliro Group, tidigare Cdon Group, började bygga en egen betaltjänst för e-handel valde de oss som utvecklingspartner och systemleverantör. De hade tittat på flera olika system på marknaden och inte hittat det de ville ha. Antingen var det stora banksystem som inte passade den typen av bolag eller alldeles för enkla system som inte kunde det leva upp till det de behövde leverera. När de besökte oss blev de intresserade och vårt samarbete började när de startade Qliro för ett år sedan. De två första pilotsajterna har gått över förväntan och i början av december rullades flera av de större ut, bland annat Nelly.com och Cdon.

Vad innebär samarbetet för er?

 – Att vi har en bra kund som vi får utveckla mer tillsammans med. Men naturligtvis också att vi kan rekrytera. Vår huvudverksamhet finns i Skövde, men vi har kontor i både Stockholm och Göteborg. Bara senaste året har vi ökat antalet anställda med åtta personer. Det är svårt att säga hur många personer det blir totalt men vi har en stark expansionsplan och expanderar mest i Skövde.

Hittar ni kompetens?

 – Den största utmaningen för oss är faktiskt rekrytering och att hitta rätt kompetens. På utvecklingssidan är det rätt tufft, samtidigt finns bra kompetens kring finansiella system här. Vi tittar på olika samarbetspartners eftersom vi månar om att ha ett kluster med den här kompetensen på plats i Skövde.

Hur löser ni kompetensfrågan?

 – Vi jobbar aktivt med att försöka hitta medarbetare via våra egna medarbetare. Vi samarbetar även med flera rekryteringsbolag.

Du var tidigare verksam i Göteborg, vad kan du säga om Skövde?

 – Anledningen till att jag kom hit var att Stenhaga Invests huvudägare Svante Andersson och Aptic köpte ett av mina bolag för två år sedan. En av de två saker jag fastnade för när jag fick frågan om jag ville bli vd var ett stort förtroende för ägaren. I Skövde finns också ett stort engagemang bland företagarna, det händer mycket och man blir mottagen på ett fint sätt. Fler skulle tänka på att etablera sig här. Jag upplever låg konkurrens inom vissa områden och det finns utrymme för många olika typer av företag som skulle tjäna på en etablering. Det finns också en mer utpräglad företagsanda i Skövde än i Göteborg, en entreprenörsjäl.

Varför är företagsandan mer utpräglad i Skövde?

 – Göteborg har fortfarande mycket av det industriella kvar. Framförallt i it-branschen som också är mansdominerad. I Göteborg är mycket kopplat till Chalmers, i Skövde finns flera teknikbolag som inte är kopplade till industri, bland annat spelbolag och andra företag som säljer finansiella system. Dessutom vill jag ha in fler kvinnor i it-branschen. Fler tjejer måste satsa på it-utbildningar, de kommer aldrig behöva bekymra sig för att hitta ett jobb.

Ditt viktigaste misstag?

 – Att allt tar längre tid än man tror. Jag är van vid en mer snabbrörlig bransch från min tid på Lindorff och Intrum Justitia. Nu har vi haft ett fantastiskt år där vi sålt mycket och tagit hem stora kunder och affärer. Och allt har tagit längre tid än vad jag trodde, men där har vi stärkt oss. Man får lägga på viss tid.

En klassisk växaproblematik?

 – Ja det är det, när min projektledare säger att det tar 1000 timmar då lägger jag alltid på 500 till. Det är definitivt något vi lärt oss och ren självbevarelsedrift.

Ni visar på ordentlig tillväxt och sedan ett par år har röda siffror blivit svarta. Har ni något mer på gång?

 – Det blir fortsatt stort fokus på vår senaste modul Credit som öppnat upp för en fantastisk marknad i framtiden, som är bredare. Vi kommer från fakturaservicesystem och inkassosystem och den här affären har öppnat för en annan målgrupp. Sen är vi oerhört stolta över att precis tecknat ett stort kontrakt med en av de största bankerna i Sverige.