Hallå där Bjarne Pettersson, har du slutat som regionchef i Skaraborg?

Flera förändringar väntar Skaraborgs regionchef Bjarne Pettersson. Sedan årsskiftet är han även regionchef för Handelskammaren Fyrbodal och nu blir det nytt kontor i Skaraborg.

Du är ny regionchef för Handelskammaren i Fyrbodal, har du slutat som regionchef i Skaraborg?

  – Nej det har jag verkligen inte. Jag är numera regionchef för båda regionerna, däremot har vi tittat på ett nytt grepp inom Handelskammaren, där vi utgår från utmaningar. Och där ser vi att utmaningarna för Trollhättan och Uddevalla liknar de för Lidköping och Skövde.

Vad innebär det i praktiken för Handelskammaren?

  – Vi renodlar arbetsuppgifterna. Vi har en affärsutvecklare i Uddevalla och Trollhättan och en i Skaraborg som jobbar uteslutande med ägare, ledare och globala affärer. De utvecklar tjänster, nätverk, utbildning och vår mötesplats, med Oss emellan-träffar med mera. På mitt bord ligger att jobba med bättre förutsättningar och att skapa relationer med alla våra medlemmar, att fånga upp och att påverka politiker och beslutfattare.  

Så vad är de gemensamma utmaningarna i regionerna?

  – Handelskammarens uppdrag är ju inte att slå ihop regionerna utan att göra företagen mer konkurrenskraftiga. Alla städerna är medelstora städer som ligger strax utanför Göteborg. Sättet vi jobbar på för att stärka medlemsföretagen i Skövde är mer likt sättet i Trollhättan än det i Göteborg. Det finns stora synergier att jobba med inom företagsutveckling.

  – Tittar vi på fokusområdet med ägare och styrelsefrågor är det samma utmaningar och frågor. Det är ungefär samma typer av ägare i Trollhättan som i Lidköping. Näringslivsstrukturen ser ganska lik ut. Trollhättan som har ett stort ingenjörsfokus kan lära sig mycket av Skövde, som också har många ingenjörsföretag.

Du säger att du är någon slags vandringsrättare, vad menar du med det?

  – Jag hoppas att jag kan föra med mig tankar och idéer ifrån företagen i Fyrbodal till företagen i Skaraborg. Jag känner mig lite som det man förr i världen kallade vandringsrättare. En person som gick från gård till gård och förde med sig goda idéer och lösningar. En person som helt enkelt samlade på smarta lösningar. Mycket av mitt jobb handlar om att flytta idéer mellan företag.

Sen händer det mycket MED Skaraborgskontoret, berätta!

  – Vi har suttit på samma kontor på Varnhemsgatan i tio år. Vi firade tioårsjubileum 2016, då påbörjades en ombyggnad av lokalerna, det har vi hållit på med i fyra månader. Nu får vi en helt ny mötesplats i Skaraborg där vi kan ha medlemsmöten, nätverksträffar men också hyra ut ytorna till ledningsgrupper, styrelsemöten och annan verksamhet. Det blir tre konferensrum och en trevlig mötesyta.

Hur kan detta gagna medlemmarna?

  – Vi har medlemmar i hela Skaraborg och många reser via Skövde, då är det en alldeles utmärkt idé att komma upp, ta en kaffe och jobba hos oss en stund. Eller ta ett möte i Skövde med en leverantör. Det här är medlemmarnas lokal. Vi har faktiskt satt oss i ena hörnet här för att inte vara i vägen.

  – Vi flyttar tillbaka till Varnhemsgatan nu i påsk och inviger lokalerna i maj. Vår förhoppning är att man ska känna igen sig när man kommer hit, mer än så säger jag inte, men de medlemsföretag som vill ge ett uttryck till våra lokaler får gärna höra av sig. Det här är medlemmarnas mötesplats i Skaraborg.

Vill du träffas över en fika och diskutera möjligheter i SKaraborg och Fyrbodal?

Ja, jag vill ta en fika