Fråga juristen med Björn Sahlin, Advokatfirman Wåhlin

Experter i Handelskammarens Affärsnätverk för jurister svarar på dina frågor.

Jag funderar på att sälja mitt hus och tycker det är spännande med nätauktioner som verkar vara ett bra sätt att sälja på. Jag har också hört att vanliga lagar för köp inte gäller om man säljer via nätauktioner. Om jag säljer mitt hus via Tradera kommer jag då undan jordabalkens regler för köp av fastighet?

Svar:
I mitt svar utgår jag ifrån att ditt "hus" är en fastighet. Du kommer inte undan jordabalkens regler vid försäljning av en fastighet.

Den lag som reglerar köp via nätauktioner är distans- och hemförsäljningslagen. Denna lag gäller endast vid köp av lös egendom och är därför inte tillämplig på en fastighet. Dessutom är det så att fastighetsköp genom jordabalkens regler är ett formbundet köp. Detta formbundna köp kräver skriftlighetsform, skriftligt angivande av köpeskillningen och en skriftlig överlåtelseförklaring för att vara giltigt.

Min uppfattning är dock att jordabalkens regler inte försämrar för dig som säljare bl.a. mot bakgrund av att det finns en lagstadgad undersökningsplikt för köparen. Detta medför att köparen inte i efterhand kan klaga på faktiska fel i huset som han upptäckte eller borde upptäckt.

Advokat Björn Sahlin, Delägare » Advokatfirman Wåhlin