Ett uppsving för andra staden

En intressant marknad, närhet till kunder och tillgång till kompetens är några av de faktorer som gör Västsverige och Göteborg intressant för finansbranschen. Representanter från Fondita, SEB:s Telefonbank och Collector klargör varför Västsverige har en självklar plats på finanskartan.

Kontakta mig vid frågor

Förra året valde det finländska fondbolaget Fondita att etablera sig i Sverige, av flera skäl.
 - Den svenska marknaden är betydligt större än den finska och det finns stora möjligheter att växa här, säger Client relations och sales- ansvarig, Christian Carlsson på Fondita.
Fondita, som grundades redan 1997 i Helsingfors av tre entreprenörer med tidigare erfarenhet från bank och finans, valde också Göteborg som svenskt huvudsäte när det väl var dags.
 - Västsverige har en stark tillväxt som attraherar oss. Här finns många gediget duktiga entreprenörer. Inte bara i Göteborg, utan är väl utspridda från Borås, Uddevalla, Skövde, Ullared till Halmstad. Självklart arbetar vi även mot Stockholm men utgår gärna från Västsverige.
 - Vi har dessutom nära till Oslo, Malmö och Köpenhamn, det gör det extra intressant för oss att vara aktiva här.

För det nyligen Morningstar-prisade och till 20 procent Bureägda bolaget vidgas också expansionsplanerna allteftersom.
 - Våra fonder finns nu också tillgängliga på ett stort antal plattformar i Sverige. Vi siktar på tillväxt på våra kärnmarknader i Norden, det vill säga Finland och Sverige, samt på ett internationellt plan.

Flyttar verksamhet från Stockholm till Göteborg

Daniel Stockelid är ställföreträdande chef för SEB:s telefonbank i Göteborg, på hans kontor arbetar i dag 450 personer och här talas 27 språk. I sammanhanget kan SEB ses som en åldring, Skandinaviska Banken etablerades redan 1864 på Södra Hamngatan i Göteborg.
 - Under årens lopp har många företags huvudkontor hamnat i Stockholm. Men huvudort för vår telefonbank är Göteborg. Vi har börjat flytta över verksamhet från Stockholm till Göteborg och har dessutom valt att stärka upp vår verksamhet ytterligare. I runda slängar är det 50-60 arbetstillfällen som skapas här just nu, säger Daniel Stockelid.

Det finns flera anledningar till varför de väljer Göteborg.
 - Det är en trend, vad jag förstått även internationellt, att näst största staden har fått ett uppsving. Utan att vara jättepåläst verkar det som att vi inte är ensamma om att resonera så vare sig i Sverige eller i Europa. Orsakerna är höga lokalhyror och extremt höga bostadspriser vilket gör att du får betala personal i Stockholm ganska mycket mer än i Göteborg, säger han och fortsätter:

 - Vi behöver dessutom många kvalificerade bankrådgivare, det är en utmaning att hitta på mindre orter. Men även i Stockholm, där finns en oerhörd konkurrens. Här i Göteborg har vi hittat en bra mix av unga studenter som extraknäcker och senare tillsvidareanställs men också en ryggrad av personer som verkligen kan det här.

Tror du att Göteborg börjar bli hetare för finansbranschen?

 - Jag skulle absolut säga att det finns ett kluster av bra skolor och en tradition. Jag vet inte om det har blivit hetare än det var för tio år sedan. Men det finns ekonomi i att flytta sin verksamhet från Stockholm till Göteborg. Det är inte bara vi på telefonbanken som gjort det, utan även andra delar av vår verksamhet har flyttat från Stockholm.

I samma hus som SEB sitter Collector Banks vd Stefan Alexandersson. Nasdaqnoterade Collector är liksom föregående bolag grundat i Göteborg. Den digitala nischbanken, som de själva kallar sig, har i dag ett börsvärde på 11 miljarder kronor och har funnits i 16 år.
 - Vi har kontor i Malmö, Stockholm, Helsingfors och Oslo. Men vår tillväxt när det gäller rekrytering kommer främst att ske i Göteborg. Jag brukar säga att vi anställer en avgångsklass jurister, ekonomer och ingenjörer här varje år, säger Stefan Alexandersson.

Även Collectors produktion och företagsledning finns i Göteborg. 2015 anställde de över 110 personer. I år fortsätter de rekryteringen med 40-50 ingenjörer för utveckling av den nya it-plattformen.

Om det finns en tendens av att finansbolag letar sig hit, varför sker det i så fall?

 - Vi är grundade i Göteborg och vi kommer att fortsätta ha huvudkontor här, det är här vi växer. Jag jobbar mer med Stockholmsmarknaden, vi har en hög koncentration av kunder i Västsverige. Jag tycker att de mer spännande kunderna finns i Stockholm just nu.

Men trots intresset för Stockholm ser han flera fördelar med Göteborg.
 - Jag tycker Göteborg har en bra balans, vi har ganska lätt att hitta kompetent personal, snittåldern i bolaget är 36 år med fler kvinnor än män. Fördelen med att vi är en lite mindre stad är att de som är hos oss stannar kvar. I Stockholm har man nog mer folk som kommer och går genom dörren, vilket är dyrt och jobbigt.