En styrelses mål och utmaningar

I snart 30 år har föreningar och skolklasser bättrat på sina kassor genom att sälja Newbodys produkter. Och förra året gick familje- och tillväxtföretaget igenom ett generationsskifte när Emelie Renholm blev vd.

Emelie Renholm, Kan du berätta kort om Newbody?

 – Vi jobbar med föreningar och skolklasser och hjälper dem att finansiera sin verksamhet. Det gör de genom att sälja prisvärda strumpor och underkläder.

Satish Sen är ett känt styrelseproffs och ordförande i er styrelse. Vad kan ni lära varandra?

 – Jag kan inte svara för Satish Sen, men tycker att vi har ett bra samarbete och en konstruktiv dialog. Han har erfarenhet som vi kan applicera på våra frågeställningar och jag har ett ganska ifrågasättande förhållningssätt. Där kan vi både komplettera och utmana varandra.

Hur ser det ut i er styrelse?

 – Vi har en ganska bra sammansättning i styrelsen. Satish Sen är ordförande. Grundare Dahn Renholm är ledamot och bidrar med allt som är kopplat till idén, vår historia samt vad våra kunder behöver och tillför. Sabine Söndergaard är jurist och tidigare vd för Göteborg & Co, samt har erfarenhet av att ha varit ordförande i BK Häcken. Hon har god kunskap om våra kunder. 

 – Sen har vi Lars Olof Kjellström som är specialist på affärssystem och logistik och Bengt Klintman med kompetens inom försäljning och marknadsföring. Det är en styrelse med högt till tak och många olika perspektiv representerade. Vi har bra diskussioner.

Har du några tankar kring styrelser och styrelsesammansättningar?

– Det som ställer till det är nätverket, för när folk ska rekrytera ur sitt nätverk blir det ofta gubbar känner gubbar. Jag tror även att du behöver lite ungt i en styrelse, det skapar bra dynamik i diskussionerna med ett stort spann med åldrar och kompetenser. I vår ledningsgrupp har det till exempel oftast varit mer tjejer.

 – Det är otroligt viktigt att ha en bredd så att man inte bara rekryterar sådana som är lika en själv. Utan tänka på att komplettera varandra så att styrelsen försöker hålla ett perspektiv i tiden som ligger långt framför ledningsgruppens. Det kan bli problem om ledningsgruppen funderar över frågeställningar som styrelsen inte har landat i än. En av styrelsens viktigaste uppgifter är att hålla perspektivet ett par år framför ledningsgruppen och se till att styra verksamheten på det sättet.

Satish Sen, du är ju ordförande i Newbodys styrelse med Emelie Renholm som vd. Vad kan ni lära varandra?

– Eftersom vd har ansvaret för att implementera styrelsens beslut är det viktigt att hon tror på det vi gemensamt kommer fram till. Emelie är bra eftersom hon alltid ställer bra frågor och säkerställer att det finns ett faktabaserat beslutsunderlag. Till sin natur duckar hon aldrig för problem och det gör i sin tur att dessa snabbt kommer upp till ytan och därmed kan åtgärdas.

Sedan är vägen från beslut till genomförande aldrig spikrak. Det som fungerat i ett annat företag kan stöta på patrull hos oss och då gör vi gemensam sak i att förstå varför. En lärande process som jag tror att både företaget Newbody och vi som personer utvecklas och berikas av.

Styrelsers arbete med strategi är avgörande för regionens framtid – därför erbjuder vi en utbildning där du bättrar på din kunskap i styrelsens strategiska arbete. 

Läs mer och boka plats