De fem hetaste trenderna från SXSW

Robotarna är på frammarsch, men mobilen snart ett minne blott. Handelskammarens Johan Trouvé rapporterar om de senaste trenderna inom interaktiv media från South by Southwest festivalen i Austin.

South by Southwest (SXSW) är världens främsta trendspaningsmässa inom musik, film och interaktiv media. Den startade som en musikfestival 1987 och rankas fortfarande som världens största. Men den interaktiva delen av mässan växer snabbt och lockar idag flest besökare. Här presenteras banbrytande teknik som artificiell intelligens, medietrender analyseras och morgondagens trender sätts.

Mycket kommer att vara baserat på röstidentifiering, vilket är ett växande forskningsområde.

SXSW lockar årligen över 100 000 besökare. Att SAS valt att chartra ett direktplan mellan Stockholm och Austin två gånger under festivaldagarna säger något om dess popularitet även hos oss Skandinaver.

Själv var jag där under de första fyra interaktionsdagarna. Upplägget påminner om Almedalen, ett trettiotal seminarier arrangeras parallellt i olika konferens- och mötesrum i staden, där bolag som Sony, Google och Mercedes visar sin senaste teknik.

Hjärtat är en traditionell amerikansk konferensanläggning, Congress Center, där de största salarna rymmer drygt 1000 personer. Ändå fick man vara ute tidigt på morgonen för att försäkra sig om att ha en plats till de mest attraktiva seminarierna. Till dessa var det oftast köer som ringlade ett par 100 meter. De flesta seminarierna baseras på framtida trender, och de som jag uppfattade som de fem hetaste kommer här:

  1. AI TRENDEN. Många föredragshållare framhöll faran med att robotarna blir allt smartare och lär sig själva eller via varandra. Hastigheten är enorm och det som tidigare tog veckor går nu på minuter. Tydligast lyftes det fram genom HBO-serien Westworld, en science-fiction där människor får köpa sig en upplevelsevecka med robotar i western miljö. Tesla och Space-x grundaren Elon Musk klev oannonserat in på scenen och framhöll sin oro för artificiell intelligens, där människor måste sätta gränserna för att hindra utvecklingen från att skena. Han var mer oroad av det än av sina rymdresor till Mars eller nästa bilmodell.
  2. MOBILENS SISTA ÅR - NU KOMMER RÖSTIDENTIFIERINGSTRENDEN. Smartphonen spås nå sitt max-år under 2018. Därefter kommer vi att omge oss av ny teknik som tar över mobilens användning. Mycket kommer att vara baserat på röstidentifiering, vilket är ett växande forskningsområde. Tekniken går snabbt framåt då datorerna har lättare att skilja röster från varandra, än utseenden och fingeravtryck. 50 procent av människorna i industrialiserade länder som jobbar digitalt förväntas använda röstigenkänning redan 2021.
  3. ANSIKTSIDENTIFIERING kommer att vara en välutvecklad teknik inom kort. I Kina används den i stor utsträckning, redan idag. Med hjälp av infrakameror är det inte bara ett ansiktes utseende och kontur som fotas, utan även exempelvis dess skelett och värmeutstrålning. Alibaba har redan ett system som innebär att man identifieras när man ler framför en kamera och därmed betalar för de varor man köpt, smile and pay kallas systemet.
  4. FAKE NEWS OCH DISKUSSIONSKLIMATET I SOCIALA MEDIER togs upp av många föredragshållare. Det är ett utspritt problem, som förmodligen ligger bakom nationalistiska uttryck i många länders valdebatter och därmed även deras valresultat. Tydligaste exemplet är USA själva, men även Italien. Här var Londons borgmästare, Sadiq Kahn en av de som starkast tog avstånd och krävde förändring. Problemets följder bygger på politikerföraktet och blir därmed ett demokratiskt problem. Många menade att det var plattformarnas ansvar att se till att hat och smutskastning begränsas. Frågan om hur det ska ske och vem som sätter gränserna kvarstår.
  5. VERKLIGHETSTROGNA ROBOTAR är redan på plats, men kommer utvecklas tekniskt, utseendemässigt och lärande. Bra exempel var Sonys robothund Aibo. Hunden är läraktig, naturtrogen i sina rörelser och lär sig genom beröm i röst och att bli klappad eller kliad bakom öronen.

Slutligen en extra trend som många påtalade och som vi alla dagligen är med om. Närvarotrenden. Ett samtal, en middag eller ett möte genomförs numera sällan utan att någon tittar på sin mobil. Det kommer slå tillbaka och vi kommer att uppskatta närvarande personer och stunder mycket högre framöver. Tänk på det idag då du träffar dina kollegor, dina vänner eller din familj.

Det här är en krönkika skriven av vår vd Johan Trouvé. I mars besökte han SXSW-mässan i Texas, USA, för att ta del av de senaste trenderna inom interaktiv media. Vill du följa med till SXSW 2019? Nu undersöker vi intresset för att synkronisera din resa till SXSW med andra västsvenska företag.

Till intresseanmälan