Affärsängel Sara Wallin

De är entreprenörerna i Draknästet 2017

Hon är en av fem erfarna affärsänglar som med kritisk blick och tuffa frågor ska ställa personer med spirande entreprenörsdrömmar mot väggen. Här berättar Sara Wallin, vd för Almi Väst, om sina förväntningar inför årets upplaga av Handelskammarens Draknäste.

Hej Sara Wallin, berätta om din bakgrund?

- Jag heter Sara Wallin och är vd för Almi Väst där jag jobbar med att förverkliga företagsdrömmar varje dag, antingen man vill starta eller expandera sitt bolag. Och då har jag tre ingredienser som jag jobbar med – kapital, kontakter och kompetens. Tre ingredienser vi tror att man behöver för att man ska lyckas med sitt företagande. På Almi har jag varit ett antal år och innan dess var jag på andra sidan, där jag varit delägare i bolag och jobbat i tillväxtbolag i regionen inom bland annat it- och telekomsektorn.

Läs mer: "Produkten ger hopp för mänskligheten"

Du ska få höra ett antal pitchar under kvällen. Vad kommer du att lyssna efter?

- Hur de ska tjäna pengar på sin idé. Sedan vill jag känna på personerna – deras driv, deras tänk. Idén är jätteviktig, men personerna bakom är lika viktiga. Det är de som ska driva idén till marknad och kunna tjäna pengar på den.

Var någonstans går en affärsidé över till att bli ett lovande affärskoncept?

- När man någonstans kan se acceptansen eller behovet från marknaden, att man löser kundernas behov eller problem. Det är nog det viktigaste i alla steg, att få med kunderna.

”Jag vill få en känsla av personerna bakom idén”

Är det några branscher du särskilt hoppas få höra affärsidéer från?

- Jag tycker att det känns som att väldigt många branscher just nu genomgår en omvälvande förändring i och med digitaliseringen, så det jag hoppas få höra är nytänkande idéer från både traditionella eller nya branscher och det jag tror är att det kommer kretsa mycket kring digitalisering.

Förra året var det bioinkföretaget Cellink som klarade affärsänglarnas hårda utfrågning bäst. I årets Draknäste möter fem företag en stenhård jury bestående av IT-investeraren Magnus Emilsson, Collector banks grundare Lena Apler, Nudiegrundaren Palle Stenberg och Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg. Vem vinner i år?