Behåller medarbetare genom att skicka iväg dem

Flexlink skickar sina medarbetare till externa affärsnätverk, för att de skall få perspektiv och knyta nya kontakter. Men vad händer när de knyter nya kontakter och får nys om nya utvecklingsmöjligheter? Eva Degerman, hr-chef ger sin syn på saken.

”Jag är övertygad om att huvudkriteriet för att kunna behålla medarbetare är att investera i deras utveckling. Ser man på vad unga vill ha så är det ledare som är villiga att låta dem utvecklas i sina yrken.”

Eva Degerman är hr-chef på den globala leverantören Flexlink med omkring 800 anställda, huvudkontor i Göteborg och verksamhet i 30 olika länder.  

”Nätverkande krävs ju även på vårt kontor, med våra verksamheter ute i världen. Den som är med i affärsnätverk blir socialt tränad, tränad i att mingla och skapa kontakter.”

”Kontakter behöver vi i alla lägen. Ofta vill vi kunna prata med andra, utanför företaget, för att få inspiration, lära och benchmarka. Det är väldigt bra att göra det i nätverk.”

Att skicka medarbetare till affärsnätverk är både ett sätt att behålla medarbetare och att attrahera nya:

”När andra ser att våra medarbetare utvecklas så attraheras också de till Flexlink. Så jag ser det som tydlig employer branding”, säger Eva Degerman.

Visst finns det en risk att medarbetare som knyter nya kontakter lämnar Flexlink när de knyter nya kontakter och ser andra möjligheter. Men Eva Degerman tycker att det blir dyrare att inte utveckla medarbetare som sen väljer att stanna.  

När andra ser att våra medarbetare utvecklas så attraheras också de till Flexlink. 

”Våra medarbetare kommer tillbaka från sina nätverk med ökad inspiration och har lättare för sig att skapa nätverk här på arbetsplatsen.”

Eva Degerman tror också att Flexlink uppfattas som en bra arbetsgivare, vilket också gör att nätverkandet kan bidra till att medarbetarnas lojalitet ökar:

”Flexlink är ett bra företag att jobba på, så en del av nyttan är att förstå hur man har det själv.”

Starka ledare och företag skapar ett västsvenskt näringsliv i världsklass. Därför erbjuder vi på Västsvenska Handelskammaren affärsnätverk, där du knyter nya kontakter och delar erfarenheter med andra chefer och ledare i regionen. 

LÄS MER om våra nätverk