There is a license error on this site:
0050568A26D9 is not a valid mac-address
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
ATA-carnet ger tullfri turné | Västsvenska Handelskammaren

ATA-carnet ger tullfri turné

De klassiska tågfärderna i tv-programmet På spåret, svenska hockeylandslaget insats ishockey-VM i Ryssland och utlandsturnéer för flertalet kända artister har alla möjliggjorts av ett viktigt tulldokument: ATA-carneten.

NI hanterar handelsdokument på Handelskammaren, när behöver jag en ATA-Carnet?

När du åker utomlands och tar med dig till exempel yrkesutrustning, mässutrustning eller varuprover till icke EU-land. Det vill säga till länder som är med i ATA-konventionen.

Vilken är den vanligaste typen av ATA-carnet som ni utfärdar?

Vi utfärdar flest ATA-carneter till Norge, det handlar mest om artiklar som ska till mässor samt yrkesutrustning.

Vad händer om du för ut varor utan den här typen av dokument?

Då får du deponera införselavgiften mot den utländska Tullmyndigheten, sedan får du ansöka om att få tillbaka den erlagda avgiften, det kan ta fem veckor och uppåt. Skulle du till exempel föra in något i Norge så har de 25 procents moms. Har du en ATA- carnet med ett varuvärde på 1 miljon kronor blir du genast skyldig att erlägga Tullmyndigheten 250 000 kronor, så det kan handla om stora summor.

Läs mer: Skärpta krav för eu-handel

Ni utfärdar ju ATA-carneter i många spännande sammanhang, berätta!

Vi var inblandade i landjakten, eller segelfartyget som skulle åka genom Nevadaöknen för ett par år sedan samt SVT:s populära program på Spåret. Vi har försett Svenska seglarförbundets med utrustning till världscuper och världsmästerskap och hockeyspelarna med utrustning till Ishockey VM i Ryssland. Många kända artister har också fått carneter utfärdade av oss, bland annat Göteborgs mest kända och här nämner jag inget namn. Vi har ett antal orkestrar som använder carneter och det sägs att även stora artister som Madonna använder carneter på sina turnéer.

Har några fler intressanta exempel?

Flera modeföretag som fotograferar sina kollektioner utomlands behöver dem. Sydsvenska har även hjälpt SVT med ATA-carnet för inspelning av Niklas mat och Landgång med Anne Lundberg.

Vilket är det vanligaste problemet vi kan stöta på med carneter?

Du stöter inte på några problem med en ATA-carnet, det är ett bra dokument och det enda du behöver temporärt vid införsel av varor. Men du måste alltid visa upp den hos införsellandets tullmyndighet så att de kan sätta dit en stämpel och även när du åker därifrån ska du visa upp det, så att det går att se i carneten att samtliga varor lämnat landet. Alla varor du tagit in ska också ut ur besökslandet.

Visst är det en värdehandling?

Ja, den är värd införselavgifter baserat på det varuvärde du satt på dina produkter och den ska lämnas tillbaka oss.

Anslut er till vårt elektroniska ansökningssystem för ATA-Carnet, Certificate of origin och andra exportdokument


Istället för att fylla i blanketter och skicka i dem till oss kan du ansluta dig till CERTIATA® som är Handelskammarens elektroniska ansökningssystem för ATA-Carnet.

Det kostar inget att ansluta sig.

Hanteringen hos oss tar 1-2 dagar, sedan ligger det tid i postgång.
Du betalar för blankettkostnad, viseringsavgift och ev porto.

Mer information om de elektroniska ansökningarna hittar du här.

BEHÖVER DU HJÄLP MED DIN INTERNATIONELLA AFFÄR?

Är ditt företag på väg att etablera sig på en ny marknad, har en specifik situation att hantera eller ett viktigt möte att förbereda med en internationell part? På Västsvenska Handelskammaren har vi lång erfarenhet av internationella affärer och ett globalt nätverk av marknadsexperter, som hjälper dig att säkra din affär. 

TJÄNSTER FÖR DIG MED INTERNATIONELLA AFFÄRER