”2019 stärker vi vår närvaro i maktens korridorer”

2019 blir både roligt och utmanande, om man får tro Johan Trouvé. Handelskammarens vd tackar för ett fantastiskt år tillsammans och delar med sig av sina tankar om framtiden.

2018 går mot sitt slut och snart kan vi lägga ännu ett fantastiskt år bakom oss. Högkonjunkturen har fått näringslivet att blomstra och vår fordonsindustri och byggsektor är stark. Vi noterar också flera glädjande nyetableringar i regionen. Dock kommer det allt oftare tecken på att högkonjunkturen är på väg att dämpas, och en viss avmattning är att vänta framöver.

Den politiska utvecklingen innebär att vi kommer att arbeta ännu hårdare med vårt påverkansarbete

Västsverige är dragloket i svensk ekonomi. Och när vi nu går in i ett nytt år gäller det att ta tillvara på den drivkraften. 2019 innebär ett regeringsskifte där Göteborg, och troligtvis även Sverige, kommer att ledas av ett minoritetsstyre. Därmed blir det svårare för politikerna att genomföra omfattande reformer och tillgodose näringslivets behov av långsiktighet.

För oss som Handelskammare innebär det att vi kommer att arbeta ännu hårdare med vårt påverkansarbete och stötta politikerna i de stora frågorna. Bland annat kommer vi att ta oss an bostadskrisen och undersöka möjligheterna att få fram nya bostäder inom en tvåårsperiod. Bristen på bostäder är ett växande problem för många företag, då det hindrar rekryteringen av ny kompetens och möjlighet till tillväxt.

Med det sista beslutet kring Västlänken i hamn, kan vi äntligen lägga mer av vår kraft på andra infrastrukturprojekt. Västsverige behöver en modern järnväg mellan Göteborg och Borås, via Landvetter, Bohusbanan måste rustas upp - och gärna sträckas hela vägen till Oslo. Med respekt för infrastrukturprojektens långa ledtider är det nu hög tid att planera för det som ska invigas 2043.

Läs mer: Investeringar i järnvägssträckan Uddevalla-Göteborg gynnar hela Västsverige

2019 stärker vi även vår närvaro i maktens korridorer. I Stockholm sitter 95 procent av våra makthavare och här finns flera starka mediehus. Handelskammaren har redan idag en ansvarig för public affairs i Stockholm, men nu arbetar vi för fler västsvenskar i huvudstaden. Med ett gemensamt kontor med västsvenska parter kan vi öka både vår kraft och synlighet.

Digitaliseringen är ett annat viktigt ämne. Utvecklingen går rasande fort och genom att hålla dig uppdaterad på området kan du ta ställning till vad ditt företag behöver anamma, för att inte tappa styrfart. Sedan årsskiftet har vi en digitaliseringsperson, Linus Bille, hos oss på Handelskammaren för att dela med sig av sin kunskap och hjälpa er att driva på utvecklingen. Han poängterar särskilt vikten av att låta digitaliseringen vara en fråga för management istället för teknikavdelningen.

Vill du ta del av det allra senaste inom området är du också välkommen att följa med till Austin i mars, då vi anordnar en resa till SXSW, en av världens främsta digitaliseringsmässor.

Läs mer: Följ med till digitaliseringsmässan SXSW

Under året väntar också 40 spännande medlemsseminarier på våra kontor i Borås, Göteborg, Trollhättan och Skövde. De är laddade med kunskap och inspiration, och fria att besöka för alla er som är anställda på våra medlemsföretag. Jag ser fram emot att träffa er där!

Med önskan om en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Bästa hälsningar,

johan signatur.jpg

Johan Trouvé

Stärk er konkurrenskraft, bli medlem idag

Västsvenska Handelskammaren företräder över 2 900 medlemsföretag genom att påverka politiska beslut inom fem områden som våra medlemsföretag upplever är viktigast för ett företags framgång.

Läs mer om medlemskap